"Denkt men echt dat ik dit opzettelijk deed?"

Op de beelden was duidelijk te zien dat nieuwsanker Tatjana Limanova haar middelvinger opstak, nadat ze de woorden “Barack Obama” had uitgesproken. Het fragment ging al snel de wereld rond en Limanova werd door de Russische nieuwszender REN TV op straat gezet. In een interview met de Britse krant The Daily Telegraph gaf de nieuwsanker afgelopen weekend uitleg over het incident dat haar baan kostte. En volgens haar versie was niets wat het leek.

De reden van het opsteken van haar middelvinger was een technisch defect van haar autocue, waardoor ze van haar bladen moest aflezen, aldus de nieuwsanker. De producer zei haar via haar oortje dat er foto’s getoond werden en dat ze niet in beeld was. "Ik heb dan met mijn vinger getoond dat ze de autocue naar boven moesten zetten. Ik was geïrriteerd. Het had ieder ander moment kunnen gebeuren, maar het gebeurde net nadat ik de naam "Obama" gezegd had", aldus de journaliste, die beweerde helemaal niets tegen de VS-president te hebben: "Russen haten Amerikanen helemaal niet en het Kremlin heeft me niet opgebeld om dit te doen."

"Ik ben een beleefd meisje"

Volgens de journaliste is haar ontslag een gevolg van de wereldwijde aandacht rond het voorval: "Op de dag dat het gebeurd is, heeft de leiding van REN TV om uitleg gevraagd. Dan hebben ze gezegd dat ze over mijn toekomst zouden nadenken, wat wel de nodige tijd in beslag nam. Maar toen het filmpje wereldwijd verspreid werd, hebben ze me ontslagen."

Limanova: "De wereld is zo oneerlijk. Op het moment zelf vond ik het niet nodig mezelf te verdedigen, omdat de situatie zo absurd was. Je kan het ofwel au sérieux nemen ofwel beschouwen als een vreemd voorval. De meesten in Rusland reageerden op het feit met humor."

"Ik begrijp nog altijd niet dat men dacht dat ik dit opzettelijk deed. Ik ben als een beleefd meisje opgevoed en doe dergelijke handelingen zelfs niet in mijn dagdagelijkse doen en laten. Maar uiteindelijk blijft het mijn fout. Ik had zelf moeten nagaan of ik nog in beeld was. Het is in ieder geval een fantastische les in hoe dingen op een verkeerde manier kunnen geïnterpreteerd worden", besloot de nieuwsanker.

lees ook