"Eenzame solo-artiest, alleen met zijn gitaren"

Jazzgitarist Philip Catherine heeft de Klara Carrièreprijs gewonnen, een van de prijzen die maandag zijn uitgereikt tijdens de Staten Generaal van de Klassieke Muziek in de Bijloke in Gent. Er waren ook nog Klara's in vijf verschillende categorieën.

De Klara's zijn de prijzen voor klassieke muziek die worden uitgereikt door Klara en Muziekcentrum Vlaanderen. Er zijn prijzen in vijf categorieën en daarnaast dus ook een carrièreprijs.

Dit zijn de winnaars in de verschillende categorieën:

  • Jonge belofte van het jaar: Anneleen Lenaerts - topharpiste die in 2010 werd geëngageerd als soloharpiste bij de Wiener Philharmoniker
  • Musicus van het Jaar: Het collectief - vijf gedreven musici die sinds 1998 samen spelen
  • Muziekpersoonlijkheid van het jaar: Peter De Caluwe - directeur van De Munt, door het gezaghebbende operablad Opernwelt uitgeroepen tot beste operahuis ter wereld
  • Muziekevenement van het jaar: Klara4Kids - muziekfeest voor kinderen georganiseerd door Klara en HETPALEIS
  • Vlaamse cd-productie van het jaar: "Cecus" van Graindelavoix - een verzameling van polyfonie rond het thema "blindheid"

"Philip Catherine deelde podium met allergrootsten"

De winnaars in de vijf categorieën worden gekozen door een jury van muzikanten, componisten en organisatoren. Voor de carrièreprijs kunnen zij niet stemmen. Klara en Muziekcentrum Vlaanderen bekronen dit jaar een grote naam uit de jazz met de Klara Carrièreprijs. Philip Catherine is sinds de jaren 60 een van de belangrijkste figuren van de Europese jazzscène.

"Philip Catherine deelde het podium met de allergrootste jazzspelers, van Jean-Luc Ponty en Stéphane Grappelli tot Chet Baker en Tom Harrell, van Niels-Henning Orsted-Pedersen tot Charles Mingus, of om iets dichter bij huis te blijven: van Jack Sels tot Bert Joris en Toots Thielemans. Maar in welk indrukwekkend gezelschap hij ook verkeert, altijd blijft hij ook de eenzame solo-artiest van "Guitars two", alleen met zijn gitaren, op mensenmaat gehouden elektronica, zijn emoties", zei gewezen Klara-stem Marc Van den Hoof in zijn laudatio.

Philip Catherine komt naar Klara in deSingel

Philip Catherine treedt ook op tijdens Klara in deSingel op 14 januari. Klara sloeg de voorbije jaren zijn tenten op in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, maar trekt dit jaar voor het eerst naar deSingel in Antwerpen.