"Elio Di Rupo is een uitstekend schaakspeler"

In de krantencommentaren wordt het akkoord over de begroting niet afgeschoten, maar van een hoerastemming is ook geen sprake. De ene krant ziet formateur Di Rupo (PS) als winnaar, de andere vindt dat De Croo (Open VLD) het meeste heeft binnengehaald. "De vakbonden en de markten zullen een test zijn voor het akkoord", klinkt het ook.

"Noem hem gerust Elio Kasparov", schrijft Martin Buxant in De Morgen. "Di Rupo is een uitstekend schaakspeler. Sommigen zeggen dat de PS heeft verloren met het akkoord van dit weekend. Dat is onzin. De PS heeft vooral haar funderingen goed beschermd."

"De index blijft, er is geen verhoging van de pensioenleeftijd en er wordt bijna niet gesnoeid in de gezondheidszorg. Geen enkele linkse partij in Europa heeft zoveel kunnen binnenhalen", vindt Martin Buxant. Op het vlak van tactiek en strategie hoeft Di Rupo geen les te krijgen.

In Het Laatste Nieuws klinkt een ander geluid. De krant maakt een hitparade van de onderhandelaars van de zes partijen op basis van wat ze hebben binnengehaald en waarop ze hebben moeten toegeven. "En de winnaar is... Alexander De Croo", schrijft de krant. "Hij is een toponderhandelaar die meer binnenhaalde dan hij had verwacht." Op de tweede plaats staat formateur Di Rupo, "die een stukje verder ging dan hij van plan was".

"Maar de belangrijkste les is dat dit akkoord te laat kwam", schrijft Luk Van der Kelen. "De markten hebben ons het mes op de keel gezet. Het zou een sterk signaal zijn als de nieuwe regering kon aantreden voor de betoging van de vakbonden vrijdag."

Het Belang van Limburg vindt het akkoord "verdedigbaar". De krant vraagt zich wel af of de zes regeringspartijen sterk genoeg zijn om dit akkoord uit te voeren. Als er geen economische groei komt, moet er bijgestuurd worden. En dan zouden de vakbonden tot stakingen kunnen overgaan. "Geen goed idee", schrijft Erik Donkier.

Ook De Tijd noemt het akkoord "verdedigbaar". De krant waarschuwt wel dat de gevolgen van dit begrotingsakkoord voor iedereen voelbaar zullen zijn. Het gaat om "een bijzonder Belgisch centrumakkoord. De scherpe kantjes zijn er afgevijld, het is moeilijk om er vanuit het eigen gelijk enthousiast over te zijn, maar het is een stap vooruit voor een moeilijk land in moeilijke omstandigheden", luidt het.

De Gazet van Antwerpen is niet optimistisch. "De deal bevat enkele goede aanzetten, maar er zitten nog onvoldoende besparingen in de begroting. Het belangrijkste is dat er eindelijk een begroting ligt", schrijft Paul Geudens. "Dit akkoord zal de financiële aanvallen op ons land niet stoppen. De hogere rente die daaruit voortvloeit, zal ons veel geld kosten en zal de fundamenten van de pas goedgekeurde begroting al onmiddellijk onderuit halen."

Ook Het Nieuwsblad vindt dat deze begroting maar een begin is. De kans is groot dat deze begroting meteen na de goedkeuring van het parlement zal moeten aangepast worden. Di Rupo heeft bewezen dat hij een compromis kan bereiken met zes partijen. "Maar hij heeft niet bewezen dat hij dat snel kan. Straks als premier zal het allemaal doortastender moeten", schrijft Liesbeth Van Impe.

De Standaard ziet geen winnaars en geen verliezers. "De begroting is een typisch Belgisch werkstuk. Geen enkele partij kan pronken met een scalp. Toch verzet dit budget enkele bakens." Bart Brinckman vindt wel dat een krachtdadige regering noodzakelijk is om de begroting uit te voeren en het budget op koers te houden.

Verder ziet De Standaard nog belangrijke tests voor het akkoord over de begroting: de betoging van de vakbonden vrijdag en de rente van de staatsobligaties.