"Kredietrating alle EU-landen in gevaar"

De kredietwaardigheid van alle Europese landen is in gevaar. Dat heeft kredietbeoordelaar Moody's gezegd. De snelle verergering van de kredietcrisis in de eurozone bedreigt ook de landen die als het meest betrouwbaar worden beschouwd. Volgens de OESO is er nu sprake van een "lichte recessie" in de eurozone.

Europees president Herman Van Rompuy onderstreepte net nog dat de economische crisis in de Europese Unie momenteel op zijn hoogtepunt is. Moody's beaamt dat en waarschuwt de lidstaten: zonder politieke maatregelen die de markten op korte termijn stabiliseren, zal het kredietrisico blijven stijgen.

Ook de OESO waarschuwt de rijkere eurolanden. Volgens de OESO zijn de zeventien landen van de eurozone in een "lichte" recessie terechtgekomen. In 2012 zal de economische groei bijna stagneren als gevolg van de schuldencrisis. Dat kan "vernietigende" gevolgen hebben voor alle rijke landen, luidt het in de economische vooruitzichten van de OESO.

De OESO paste de groeiverwachtingen voor 2012 voor de eurozone aan van 1,4 naar slechts 0,2 procent. De organisatie is van mening dat de "verantwoordelijken zich op het ergste moeten voorbereiden" en er "een groter gebruik van de middelen van de Europese Centrale Bank overwogen moet worden" om de schuldencrisis te bestrijden.

De crisis in de eurozone baart ook de Verenigde Staten zorgen. Het water staat de Amerikanen immers ook aan de lippen. Vanmiddag gaat er in Washington een top van start met EU-president Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso. Ze zullen het met de Amerikaanse president Barack Obama hebben over de economische crisis in de VS en het Europese reddingsplan. Van Rompuy wil het vertrouwen van de Amerikanen in de Europese economie herstellen. Volgens hem zijn we op weg naar het "keerpunt in de crisis".

Wat is Moody's?

Wereldwijd zijn er tal van gespecialiseerde bedrijven die de kredietwaardigheid van ondernemingen, nationale of regionale overheden en organisaties onderzoeken. De sector wordt echter vooral gedomineerd door drie grote Amerikaanse ratingkantoren: Standard & Poor's, Moody's en Fitch. Die onderzoeken acht criteria: begrotingstekort, schuldenlast, bbp per inwoner en de groei, inflatie, betalingsbalans, economische ontwikkeling en of de schulden in het verleden op tijd betaald werden of niet.

Op basis daarvan geven ze hun klanten een beoordeling gaande van AAA (beste) tot D (waardeloos).