"Kus was niet spontaan en niet met vriend"

Wat is de beste manier om te tonen dat men niet akkoord is met een verkiezingsuitslag? Geweld? Twee Spaanse jongemannen vonden dit alvast niet de juiste manier, maar zochten een originelere wijze om de internationale media te halen. Tijdens een rechtstreekse interventie op de Arabische nieuwszender Al Jazeera naar aanleiding van de Spaanse parlementsverkiezingen slaagden ze erin een twintigtal seconden lang innig te kussen en zo vorige week wereldwijd de tongen los te maken.

Tijdens de verslaggeving van de overwinning van de conservatieve Partido Popular doken achter reporter Andrew Simmons plots twee jongemannen op die elkaar uitgebreid een tongkus begonnen te geven. Om na een twintigtal seconden weer te verdwijnen. De presentator in de studio in Doha merkte enkel droogjes op: "We zagen daar wat van de feestelijkheden achter jou." In de Spaanse krant Publico deed een van de jongemannen het verhaal achter de kus.

Het getuigt van veel moed om te durven kussen op een Arabische nieuwszender, zo klonk het al snel op het internet. Maar dat brengt ook de nodige angst mee, want de jongeman wenste alleen maar anoniem zijn verhaal te doen: "Ik zal niet ontkennen dat de mogelijkheid dat de kus zou uitgezonden worden in islamitische landen een bijkomend element van provocatie kan betekenen. Maar daar hebben we vooraf geen rekening mee gehouden. We wilden ons enkel tot een nationale zender beperken." Toch voegt hij eraan toe dat de kus misschien een aanzet kan zijn om de homo-Arabische gemeenschap publiekelijk te erkennen.

De man zei verder dat "de kus niet spontaan gebeurde en niet met zijn vriend" en dat dit "een manier was om het debat over het mogelijke terugdraaien van homo-rechten aan te wakkeren". Ook beweerde hij nog verrast te zijn door de aandacht die de kus wereldwijd veroorzaakt heeft, wat volgens hem bewijst dat "onbewust de mensen ervan uitgaan dat de Partido Popular en haar kiezers homoseksualiteit niet hoog in het vaandel dragen."

lees ook