"N-VA lijkt meer op Vlaams Blok dan op Volksunie"

"Als ze niet oppassen, lijken Bart De Wever en de N-VA meer op het Vlaams Blok dan op de Volksunie". Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke in het weekblad Humo, dat morgen verschijnt. Het economische programma van de N-VA noemt hij "het best bewaarde geheim van de Wetstraat".
Wouter Beke

Beke stelt in het interview dat De Wever terecht altijd veel kritiek heeft gehad op Vlaams Belang, waarbij de N-VA-voorzitter stelde dat je alleen iets kan veranderen door aan de onderhandelingstafel te gaan zitten.

"Maar net dat verwijt is nu van toepassing op de N-VA", meent Beke. "Geloof me vrij: niet iedereen binnen die partij is daar even gelukkig mee. Ik kom geregeld mensen tegen die hoegenaamd niet tevreden zijn met de rechts-radicale koers die nu wordt gevaren. Het communautaire akkoord is voor veel van die mensen een goed akkoord", aldus de CD&V-voorzitter.

Beke meent ook dat het "genetisch materiaal" van de N-VA bijna is gewijzigd. "Vreemd genoeg zijn er weinig kiezers die de N-VA inschatten als een economisch rechtse partij. Dat is ook logisch: hun economische programma om die 11 miljard te besparen, moet zowat het best bewaarde geheim van de Wetstraat zijn. Ik zou de N-VA eindelijk eens willen zien afdalen van de berg van platitudes, om de weg van de concreetheid in te slaan", is zijn besluit.