"VS zal zijn deel doen om Europa te helpen"

De Verenigde Staten zijn bereid "hun deel te doen" om de Europese Unie te helpen in de strijd tegen de schuldencrisis. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd na afloop van een onderhoud met de Europese leiders Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso.

Het was vandaag de eerste Europees-Amerikaanse top sinds Herman Van Rompuy 2 jaar geleden voorzitter werd van de Europese Raad. De schuldencrisis in Europa hing als een schaduw over de bijeenkomst. Morgen wordt de conferentie afgesloten met een bijeenkomst van de Transatlantische Economische Raad.

Obama noemde de schuldencrisis een enorm probleem voor de Amerikaanse economie, maar hij rekent ook op oplossingen, waarbij de Verenigde Staten "hun deel willen bijdragen".

Obama beklemtoonde dat de VS belang heeft bij een economisch sterk Europa. Het oplossen van de crisis is "extreem belangrijk voor onze economie", klonk het dan ook. "Als de economie in Europa krimpt of moeilijkheden heeft, dan is het voor ons moeilijker om jobs te creëren", aldus Obama.

Volgens de slotverklaring begroet Washington "de daden en vastberadenheid van de EU om alle noodzakelijke stappen te nemen om de financiële stabiliteit van de eurozone te verzekeren en de crisis op te lossen".

Herman Van Rompuy wees erop dat de Europese lidstaten al veel inspanningen doen om de crisis te bestrijden. Maar er is meer nodig, zei hij. Tegen de komende Europese top wil de Europese president een plan klaar hebben. "Op 9 december stel ik de staatshoofden en regeringsleiders een routeplan voor waarmee we de economische unie van de eurozone kunnen versterken, samen met onze monetaire unie. We streven naar bindende regels voor een strenge fiscale en economische discipline."

Van Rompuy beklemtoonde ook dat de terugval van de wereldeconomie niet enkel aan de Europese problemen te wijten is. "Ook anderen moeten hun deel van het werk doen, bijvoorbeeld inzake wisselkoersen en de uitvoering van de engagementen van (de G20-top van, nvdr) Cannes", aldus de Europese president.

Ook de Amerikaanse openbare financiën zitten intussen nog steeds in het sukkelstraatje. De twee grote politieke families in Washington raken het niet eens over de aanpak van de schuldenlast. In de slotverklaring heet het dat "de EU uitkijkt naar Amerikaanse maatregelen om de openbare financiën op middellange termijn te consolideren".

De VS en de EU gaan nu een werkgroep oprichten die op zoek moet gaan naar beleidsdomeinen en maatregelen die de handelsstromen en investeringen tussen de VS en Europa kunnen maximaliseren. Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht, naast Van Rompuy de tweede Belg die bij Obama aan tafel zat, zal namens Europa die werkgroep leiden.