België haalt 2 miljard op bij veiling staatspapier

Ons land heeft vandaag 2 miljard euro opgehaald met een veiling van staatsobligaties. Dat gebeurde tegen een rente die iets lager was dan vorige vrijdag, maar hoger dan bij de vorige uitgifte. Met het geld wil België de staatsschuld financieren. Ook de staatsbons voor particulieren zullen de overheid heel wat geld opleveren.

De veiling van het staatspapier was al langer voor vandaag gepland, maar na de voorbije week was het duidelijk dat het op een moeilijk moment kwam.

Vorige week is de langetermijnrente voor ons land gestegen van 4,7 naar bijna 5,8 procent. Vrijdagavond is onze kredietwaardigheid door ratingbureau Standard & Poor's verlaagd van AA+ naar AA. Maar uiteindelijk zakte de rente nu tot 5,65 procent. Dat is dus ook de rente die ons land zal moeten betalen op het staatspapier dat vandaag werd geveild. In oktober, bij de vorige uitgifte, haalde België nog geld op tegen een rente van 4,34 procent.

Dat er een akkoord over de begroting is, heeft dus een licht positief effect, net als het feit dat Europees Commissaris Olli Rehn de begroting heeft verwelkomd.

Aanvankelijk was ons land van plan om 4 miljard euro op te halen, maar die verwachting werd bijgesteld naar 2 miljard. Het maximumbedrag is opgehaald, wat op zich al positief is, en er was ook een groot aantal biedingen. Dat bewijst dat er nog vertrouwen is in België, klinkt het bij het Agentschap voor de Schuld.

Staatsbons worden een succes: al 1,2 miljard opgehaald

Naast de veiling van het staatspapier probeert de overheid ook vers geld binnen te krijgen van de Belgische spaarders. De overheid begon daarvoor met een veiling van staatsbons voor particulieren, aan een rente van 4 procent bruto voor 5 jaar.

Die veiling is een groot succes aan het worden. Normaal haalt de overheid zo'n 80 miljoen euro op, maar deze keer heeft de staatsbon de Belgische staat al 1,2 miljard opgeleverd. Eerder op de dag sprak premier Leterme nog de hoop uit op het einde van de week (de veiling loopt af op 2 december) 1 miljard op te halen, maar dat bedrag is inmiddels dus al gehaald. Het Agentschap voor de Schuld noemt de grote belangstelling voor de staatsbons een goede zaak.

Meest gelezen