Eternit moet 250.000 euro betalen aan nabestaanden

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft het bedrijf Eternit veroordeeld tot een schadevergoeding van 250.000 euro. Die moet het bedrijf betalen aan de familie van de in 2000 overleden Françoise Jonckheere. De vrouw uit Kapelle-op-den-Bos overleed net als haar echtgenoot, die jarenlang bij Eternit had gewerkt, aan longvlieskanker, veroorzaakt door asbest.

Françoise Jonckheere had nog voor haar overlijden het bedrijf gedagvaard en haar zonen, van wie er intussen ook al twee overleden zijn aan longvlieskanker, hebben het geding voortgezet.

De rechtbank heeft hen nu gelijk gegeven en heeft geoordeeld dat Eternit in de fout is gegaan door asbest te blijven gebruiken, hoewel bekend was dat het product kankerverwekkend was.

Het vonnis van de rechtbank werd door de aanwezige familie en sympathisanten op applaus onthaald. Zoon Eric Jonckheere (foto) toonde zich opgelucht en hoopt dat nog heel wat andere asbestslachtoffers nu ook de stap naar de rechtbank zullen zetten.

Meest gelezen