Grote erfenis aan kerk zet kwaad bloed

In het Nederlandse dorpje Loo, vlak bij Lommel over de grens met Nederland, beroert een erfeniskwestie van ongeveer 1,3 miljoen euro flink de gemoederen. Een rijke vrijgezel schonk er al zijn bezittingen aan de plaatselijke kerk, maar volgens zijn familie gebeurde dat niet helemaal volgens het boekje.

De familie van de overleden man is woedend, omdat hij volgens hen dement was toen hij samen met de vorige pastoor het testament opstelde. Volgens de huidige pastoor Luc Buyens, deed zijn voorganger evenwel niks verkeerd. Het geld kwam overigens net op tijd, want de kerk in Loo dreigde te verdwijnen omdat het geld op was.

"We moeten de kerk onderhouden met het geld van een steeds kleinere gemeenschap. Op dat vlak stond de parochie er niet zo rooskleurig voor. Met deze injectie kunnen we dus wel weer een hele tijd vooruit, en in die zin is het voor de parochiegemeenschap iets heel moois", aldus Luc Buyens.