Lange rijen schrikken Egyptische kiezers niet af

Op de eerste dag van de parlementsverkiezingen in Egypte was de toeloop erg groot. Omdat de rijen wachtenden zo lang waren, bleven de stembureaus twee uur langer open. Op sommige plaatsen stonden de kiezers meer dan zes uur in de rij om hun stem uit te brengen. Hun verwachtingen zijn hoog.

De Egyptische verkiezingen vinden plaats in drie fases. Ze worden geografisch gespreid om organisatorische redenen. In de eerste fase, gespreid over vandaag en morgen, komen een aantal grote districten aan bod zoals Caïro, Alexandrië en Luxor.

Het zijn de eerste vrije parlementsverkiezingen in jaren, de eerste na de val van president Hosni Moebarak. Onder Moebarak was de opkomst vaak laag, maar dat was vandaag helemaal anders.

Voor vele mensen was het de eerste keer dat ze gaan stemmen, omdat ze erin geloven. "We hebben zolang op deze dag gewacht en nu is het moment hier. Ondanks het feit dat je lang moet wachten, wil iedereen per se gaan stemmen omdat onze stem telt", zei een kiezer. Maar niet iedereen was even enthousiast. Sommigen boycotten de stembusgang, omdat ze vinden dat het leger nog te veel macht heeft en omdat het daarom niet om democratische verkiezingen gaat.

Nu is het afwachten wat er met de stemmen in de kiesbussen gebeurt, want de vrees voor fraude blijft bestaan. Onder Moebarak was fraude schering en inslag. De uitslag van deze ronde zal welicht pas in januari bekend zijn. De Moslimbroeders zijn de grote favoriet voor de overwinning. Zij zijn heel populair in de Egyptische volkswijken.