Leterme al met nieuwe maatregelen aan de slag

De regering van lopende zaken zal in de voorlopige begroting voor 2012 al rekening houden met enkele afspraken die zijn gemaakt in het begrotingsakkoord van de volgende regering. Vrijdag worden de teksten goedgekeurd.

De ontslagnemende regering van huidig premier Yves Leterme (CD&V) is aan haar laatste dagen bezig. Vanmorgen kwam de ministerraad bijeen om een financiewet en een wet op de voorlopige twaalfden voor te bereiden. Het lijkt er namelijk op dat het begrotingsakkoord dat formateur Elio Di Rupo (PS) en de zes onderhandelende partijen afgelopen weekend hebben bereikt, niet meer op tijd door het parlement zal raken.

Leterme en zijn regering van lopende zaken stellen daarom een voorlopige begroting op, zodat de overheid op 1 januari zeker ontvangsten kan innen en betalingen kan uitvoeren. Op die manier moet de overgang naar de echte begroting van de nieuwe regering vlotter verlopen. "Wij kunnen onze administraties al aan het werk stellen, zodat wanneer de nieuwe regering de eed zal hebben afgelegd, zij zeer vlug daarna een effectieve begroting kan indienen", legt ontslagnemend minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) uit.

In die voorlopige begroting zal de regering-Leterme al rekening houden met een aantal maatregelen uit het pas afgesloten begrotingsakkoord, zodat die zeker voor het einde van het jaar in het parlement kunnen worden goedgekeurd. Zo zal de ontslagnemende regering de afschaffing van de korting op milieuvriendelijkere wagens (nu 15 procent) nu al doorvoeren, dat wil zeggen vóór het autosalon, dat in januari plaatsvindt.

"De onderhandelaars hebben beslist die korting af te schaffen, wat volgend jaar meer dan 300 miljoen aan besparingen moet opbrengen. Als men die maatregel niet kan nemen voor het autosalon, riskeert men een veel mindere opbrengst te hebben", zegt Leterme daarover. Volgens Leterme zal meer dan een kwart van de verkoop op het autosalon onder die maatregel vallen.

In de voorlopige begroting is ook al sprake van de nucleaire heffing en een bankheffing die eerder waren afgesproken. Vrijdag komt de ministerraad opnieuw bijeen om de teksten van de financiewet en de wet op de voorlopige twaalfden in een tweede lezing goed te keuren.