Nederland heeft meer 2 sterrenrestaurants dan wij

In Nederland is vanmorgen de nieuwe Michelin-gids voorgesteld. Voor het eerst in de geschiedenis van de gids heeft Nederland meer tweesterrenrestaurants dan ons land dankzij de promotie van 3 restaurants van 1 ster naar 2 sterren.
Librije's Zusje in Zwolle

“De Kromme Watergang” in Breskens, “Chapeau!“ in Bloemendaal en “Librije’s Zusje” in Zwolle zijn de drie restaurants die voor het eerst twee sterren hebben gekregen. De gids roemt de "constante kwaliteit" in deze sterrencategorie. 

"Het merendeel van de zaken die op dit niveau presteren, toont bovendien het potentieel om zich nog verder te ontplooien. Nederland lijkt dus een rooskleurige gastronomische toekomst tegemoet te gaan", is het besluit van het persbericht.

In totaal telt Nederland 102 sterrenrestaurants: 2 restaurants met 3 sterren (geen nieuwe), 16 restaurants met 2 sterren (3 nieuwe) en 84 restaurants met 1 ster (7 nieuwe). Ter vergelijking: België heeft dit jaar 3 restaurants met 3 sterren (1 nieuw), 15 restaurants met 2 sterren en 89 restaurants met 1 ster (13 nieuwe).

De sterrenrestaurants in Nederland

*** ("voortreffelijke keuken, een reis waard")

Oud Sluis met chef Sergio Herman (Sluis)
De Librije met chef Jonnie Boer (Zwolle)

** ("verfijnde keuken, een omweg waard")

Ciel Bleu (Amsterdam Zuid en West)
Ron Blaauw (Amsterdam in Ouderkerk a/d Amstel)
De Kromme Watergang (Breskens in Hoofdplaat)
De Lindenhof (Giethoorn)
Chapeau! (Haarlem in Bloemendaal)
De Bokkedoorns (Haarlem in Overveen)
’t Brouwerskolkje (Haarlem in Overveen)
Boreas (Heeze)
Inter Scaldes (Kruiningen)
Da Vinci (Maasbracht)
Beluga (Maastricht Rechteroever)
Parkheuvel (Rotterdam Centrum)
De Zwethheul (Rotterdam in Schipluiden)
De Leuf (Ubachsberg)
De Leest (Vaassen)
Librije’s Zusje (Zwolle)

* ("een heel goede keuken in zijn categorie")

De volledige lijst, met de 1 sterrenrestaurants, vindt u in de pdf-file bovenaan in dit artikel.