OESO vreest voor een recessie in heel Europa

De OESO, de Organisatie voor Europese Samenwerking en Ontwikkeling, heeft openlijk haar vrees uitgesproken voor een nieuwe recessie in heel Europa. De Europese leiders moeten ingrijpen, zegt de OESO, die tevens een belangrijke rol ziet weggelegd voor de Europese Centrale Bank.

De OESO heeft de groeiverwachtingen naar beneden bijgesteld. We stevenen de komende maanden af op een lichte recessie en de groei die daarop volgt zal heel bescheiden zijn.

Voor België voorspelt de OESO momenteel een economische groei van 0,5 in plaats van 0,8 procent. Die 0,8 procent was nochtans het uitgangspunt van de onderhandelaars bij de begrotingsgesprekken. De OESO waarschuwt ook voor een hogere werkloosheidsgraad en zegt dat onze concurrentiepositie wordt aangetast door het indexmechanisme.

"Europese Centrale Bank kan erger voorkomen"

Het vertrouwen bij de consumenten en de bedrijven is in vrije val door de schuldencrisis, maar volgens de OESO kunnen de Europese leiders ingrijpen om erger te voorkomen. "We moeten de besmetting stoppen," klinkt het bij de OESO. "Dat kan worden gedaan door de ECB, alleen of in samenwerking met het Europese Noodfonds."

De ECB kan bijvoorbeeld nog meer overheidsobligaties opkopen. Zo ondersteunt ze de koers, en voorkomt ze dat de rente te veel stijgt. De OESO vraagt de ECB ook om een plafond in te stellen op de rente.