Onbekende Aziatische speler koopt 4G-licentie

Belgacom, Mobistar, Base en het Aziatische bedrijf BUCD hebben een 4G-licentie gekocht. De veiling van de licenties bracht 77,8 miljoen euro op, een meevaller voor de Belgische begroting. Het 4G-netwerk maakt mobiel dataverkeer aan zeer hoge snelheden mogelijk.

De licenties gelden vanaf 1 juli 2012 en zijn 15 jaar geldig. Belgacom, waar gsm-operator Proximus deel van uitmaakt, Mobistar en Base zijn 3 grote spelers op de Belgische telecommunicatiemarkt.  BUCD is de vreemde eend in de bijt.

Veel is er niet over bekend, maar minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) liet via Twitter weten dat het gaat om "een nieuwe Aziatische investeerder". Volgens de zakenkrant De Tijd gaat het om een Belgische managementvennootschap die als partner werd ingeschakeld door een bedrijf uit Azië.

BUCD betaalde het meest, 22,5 miljoen euro, voor zijn 4G-bandbreedte. Belgacom en Mobistar betaalden circa 20 miljoen euro. KPN (Base) telde 15 miljoen euro neer. De vijfde partij die zich vooraf kandidaat had gesteld, het Canadese Craig Wireless, haalde geen 4G-frequenties binnen.

"De toekenning van de 4G-frequenties zal de markt voor mobiele telefonie en mobiel internet in België verder dynamiseren", zegt Luc Hindryckx, de voorzitter van de Raad van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), in een persbericht. "Ik kijk er alvast naar uit om de gebruikers te zien genieten van lagere prijzen en de talrijke nieuwe toepassingen uit 4G."

Het 4G-netwerk maakt mobiel dataverkeer aan zeer hoge snelheden mogelijk, "tot tien keer sneller dan 3G", aldus Belgacom. "Hierdoor zullen klanten hun mobiele datatoepassingen met nog groter gebruikscomfort kunnen gebruiken op hun smartphone, laptop of tablet." 4G zou snel genoeg moeten zijn om vlot mobiel televisie te kunnen kijken.

Ook KPN en Mobistar verheugen zich over de licentie die ze verworven hebben. Mobistar laat weten dat het de komende jaren meer dan 100 miljoen euro wil investeren om de 4G-technologie uit te rollen op zijn netwerk.

De 3 traditionele operatoren zijn al in meerdere of mindere mate hun netwerken aan het upgraden naar 4G, maar het is nog onduidelijk wat de nieuwe speler BUCD van plan is. Bovendien zijn er momenteel amper gsm's op de markt die 4G ondersteunen. De fabrikanten zijn wel volop bezig met de ontwikkeling ervan.