Straks 130 op de meeste Nederlandse snelwegen

In Nederland mag men vanaf september 2012 op 60 procent van de snelwegen 130 kilometer per uur rijden. Dat heeft de minister van Infrastructuur vandaag aan het parlement gemeld.

De voorbije maanden waren er op 8 plaatsen experimenten en volgens de bevoegde minister, Melanie Schultz van Haegen van de liberale VVD, waren die een succes. De conclusie van de studie is dat 130 de norm wordt voor alle snelwegen, behalve waar dat door het milieu niet kan.

In de praktijk zal straks op 900 kilometer Nederlandse snelweg dag en nacht 130 mogen worden gereden. Op 500 kilometer snelweg mag alleen in de avond en nacht zo hard worden gereden.

Voor snelwegen die in de buurt van natuurgebieden liggen, wordt nog onderzocht of de snelheid ook daar omhoog kan. Tegelijk met het verhogen van de snelheid wordt meer dan 200 miljoen euro uitgetrokken voor maatregelen voor het milieu en de verkeersveiligheid.

Het optrekken van de snelheid op de snelwegen was een van de verkiezingsbeloftes van de liberalen.