Tobback: "Reynders liever niet op Financiën"

SP.A-voorzitter Bruno Tobback zou het geen goed signaal vinden dat Didier Reynders (MR) opnieuw minister van Financiën wordt. "Maar spijtig genoeg is dat niet mijn beslissing." De drie Vlaamse onderhandelaars hebben in "De ochtend" het akkoord over de begroting verdedigd.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo, CD&V-voorzitter Wouter Beke en SP.A-voorzitter Bruno Tobback kwamen in "De ochtend" op Radio 1 tekst en uitleg geven over het akkoord over de begroting en over de formatie.

Beke wou zich nog niet uitspreken over de verdeling van de functies. "Eerst moeten we een politiek akkoord sluiten", zei hij. Het is dus nog niet duidelijk of Beke zelf minister wordt. Van zijn twee collega's De Croo en Tobback is al geweten dat ze niet zelf in de regering stappen. Zij blijven voorzitter. Het drietal hoopt dat de regering nog voor 6 december de eed kan afleggen.

Gisteravond liet ontslagnemend vicepremier Reynders nog eens verstaan dat hij minister van Financiën wil blijven. Reynders zit al sinds 1999 op die post. De Financial Times riep hem vorige week uit tot op drie na beste minister van Financiën.

"Maar het zou een beter signaal zijn als iemand anders minister van Financiën wordt", zegt Tobback. "Ik zie hem liever niet opnieuw in de regering, maar spijtig genoeg neem ik die beslissing niet zelf. Het is de voorzitter van zijn eigen partij die daarover beslist."

Beke en De Croo beamen dat het de voorzitters zijn die hun partijgenoot benoemen tot minister. Over mogelijke kritiek op de ontslagnemende ministers van Pensioenen Michel Daerden (PS) en van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) willen ze zich niet uitspreken.

"Niemand zal verschil merken met voorlopige twaalfden"

De ontslagnemende regering-Leterme werkt een begroting uit met voorlopige twaalfden. Het kernkabinet probeert daarin nog enkele maatregelen te verwerken waarover het voorbije weekend een akkoord werd bereikt.

Maar mogelijk zullen die voorlopige twaalfden uiteindelijk niet nodig zijn. "We doen er alles aan om het akkoord zo snel mogelijk in wetten te gieten, met daarbij de dringendste zaken eerst. Daarna moet alles snel in het parlement komen", zegt Wouter Beke.

"Ik ben misschien te optimistisch", zegt Tobback, "maar ik hoop dat we alles nog voor eind december goedgekeurd krijgen, zodat die voorlopige twaalfden niet nodig zijn. Ik maak mij trouwens sterk dat de mensen de overgang tussen voorlopige twaalfden en de eigenlijke begroting niet zullen merken."

Reynders moet deze week naar de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone. Eigenlijk kan hij enkel de begroting van voorlopige twaalfden voorleggen. "Maar iedereen weet dat een gemaakt politiek akkoord ook meetelt", zegt Alexander De Croo. Hij bevestigde nog eens dat er niet aan de index wordt geraakt. "Ik heb gemerkt dat daar geen draagvlak voor bestaat bij de zes partijen aan de tafel. Maar dit is de essentie van een compromis."