Van Rompuy ziet het "keerpunt in de crisis"

Europees president Herman Van Rompuy heeft er goede hoop op dat de economische crisis binnen enkele weken over zijn hoogtepunt zal zijn. Dat zei hij in een gesprek met VRT-correspondente Greet Dekeyser. Van Rompuy is in Washington voor een gesprek met president Barack Obama.

Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso worden vanmiddag ontvangen door president Barack Obama. Op de agenda staat de economische crisis. "Het is een moeilijke periode, zowel voor de Europese Unie als voor de Verenigde Staten", zegt Van Rompuy. "De VS kampt met een heel hoog begrotingstekort, 9 à 10 procent van het BBP, dat is het dubbele van het gemiddelde van de eurozone."

Volgens Van Rompuy zit de Europese Unie nu op een dieptepunt, maar is het keerpunt nabij. "Vroeger hadden we een eurozone waarin enkele landen geviseerd werden, maar intussen is het vertrouwensklimaat zo slecht geëvolueerd dat het zich richt tegen de eurozone als geheel."

Maar, klinkt het, "het is een stapsgewijze aanpak, elke keer zetten we een stap vooruit en ik ben ervan overtuigd dat we op 8 en 9 december, tijdens de Europese top, grote stappen vooruit zullen zetten en laat ons hopen dat dat het keerpunt in de crisis zal zijn."

Van Rompuy hoopt op die top ook Elio Di Rupo te ontvangen als Belgische regeringsleider. "Ik hoop dat formateur Di Rupo eerste minster Di Rupo zal worden en dat ik hem zal kunnen begroeten op de Europese Raad van 8 en 9 december. Ik denk dat het realistisch is dat hij de eed aflegt voor de Europese Raad."

Meest gelezen