Zeker 7 doden bij woelige Congolese verkiezingen

Bij geweld tijdens de Congolese presidentsverkiezingen zijn er volgens officiële cijfers 7 tot 11 mensen omgekomen. In Lubumbashi zijn twee politieagenten en een vrouw die kwam stemmen, doodgeschoten tijdens een aanval op een kiesbureau. Er waren ook praktische problemen bij de stembusgang.

Veel stembureaus openden te laat. Op veel plaatsen waren er praktische problemen, hoewel de stembusgang over het algemeen redelijk is verlopen. Veel stembureaus bleven langer open, om iedereen in de rij wachtenden aan de beurt te laten komen.

De hevige regenval veroorzaakte een aantal problemen. In sommige bureaus was er een gebrek aan licht, en ook het bijzondere grote aantal kandidaten op de stembiljetten bemoeilijkte de zaken. Sommige stembrieven voor het parlement telden 56 pagina's.

In grote steden zoals Lubumbashi, Mbuji Mai en Kananga waren er zwaardere incidenten. Daar moesten zelfs Europese waarnemers door de VN-missie worden ontzet nadat ze waren lastiggevallen.

32 miljoen Congolezen hadden zich laten registreren om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen. Uittredend president Joseph Kabila moet vooral tegenstand verwachten van zijn eeuwige rivaal en uitdager Etienne Tshisekedi. Het tellen van de stemmen kan nog een hele tijd in beslag nemen, en zal wellicht aanleiding geven tot discussie en controverse. Onder Kabila is de grondwet aangepast, waardoor de eerste ronde meteen beslissend is. Dat speelt in de kaart van Kabila, omdat de oppositie vrij verdeeld is - hoewel minder dan bij de vorige verkiezingen.

Meest gelezen