60 jaar na datum betaalt dief geld terug

In deze rubriek spelen dieven wel vaker de hoofdrol, maar veelal komen ze op een negatieve of lachwekkende manier aan bod. Een bejaarde dief uit Seattle toont ons nu dat het ook anders kan: hij heeft gisteren het geld teruggegeven dat hij 60 jaar geleden had gestolen, inclusief de intrest.

Omstreeks 10 uur 's ochtends wandelde een bejaarde man de Sears-winkel binnen in hartje Seattle. In zijn hand had hij een enveloppe vast, met daarop de boodschap dat de inhoud bestemd was voor de uitbater van de winkel. Die laatste schrok zich een bult toen hij de inhoud onder ogen kreeg.

In de enveloppe zat immers een biljet van 100 dollar én een woordje uitleg in een brief. "In de jaren 40 heb ik in deze winkel voor 30 dollar geld gestolen uit de kassa", staat er in de geschreven boodschap. "Ik wil u nu dit bedrag terugbetalen, inclusief de intrest op het bedrag."

Winkeluitbater Gary Lorentson was positief verrast toen hij de brief las. "Ik denk dat zijn geweten hem de afgelopen 60 jaar heeft parten gespeeld", zegt hij. Ook zijn klanten zijn lovend over de oude dief: "Dit is hartverwarmend en geweldig", klinkt het.

De bejaarde man zelf hoeft alleszins geen vervolging te vrezen, want Lorentson weigert om de gisteren gedraaide beelden van de veiligheidscamera vrij te geven. Het geld zal de winkel schenken aan mensen die het echt nodig hebben.

lees ook