"Roken in bijzijn van kinderen is mishandeling"

De Vlaamse Liga tegen Kanker heeft de overheid opgeroepen om roken in het bijzijn van kinderen te verbieden.

"Naar schatting 116.000 kinderen komen in contact met tabaksrook", vertelt Erwin De Clerck, het hoofd van de dienst Preventie van de Vlaamse Liga tegen Kanker in "De ochtend" op Radio 1.

Kinderen lopen een groter risico op wiegendood, astma en bronchitis, op middenoorontsteking en op hersenvliesontsteking. "Iedereen is het erover eens dat passief roken schadelijk is. Ook is het risico twee tot drie keer zo groot dat kinderen van rokende ouders later zelf gaan roken", zegt De Clerck. "Roken in het bijzijn van kinderen is eigenlijk mishandeling."

Hij vindt dat er een wet moet komen om roken in huis te verbieden in het bijzijn van kinderen. "We weten dat controleren of bestraffen moeilijk zal lukken. Maar een wet moet het begin van een mentaliteitswijziging zijn. Als overheid schiet je tekort als je de norm niet stelt. Er zijn wel meer dingen die je thuis, ook in de privésfeer, niet mag doen. Met een wet die roken in het bijzijn van kinderen verbiedt, kan je ook geld vrijmaken voor sensibiliseringscampagnes."

Meest gelezen