"Tshisekedi doet het verrassend goed"

Na de verkiezingen van gisteren worden in Congo volop de stemmen geteld. Volgens de eerste zeer gedeeltelijke uitslagen doet oppositiekandidaat Etienne Tshisekedi het zeer goed en lijkt hij een kans te maken om president Joseph Kabila te verslaan.

Op enkele kleinere incidenten na zijn de verkiezingen redelijk vlot verlopen. Door organisatorische problemen, zoals een gebrek aan inkt en kiesbrieven, zijn een aantal stembureau's vandaag nog  heropend, zodat iedereen alsnog zijn stem kan uitbrengen.

In de hoofdstad Kinshasa haalt Tshisekedi, zoals verwacht, de meeste stemmen. En volgens zijn partij, de UDPS, ligt hun kandidaat ook in een aantal andere provincies ruim op kop.

Ook een beperkt aantal uitslagen die al binnen zijn, geven Tshisekedi een ruime voorsprong. Zijn aanhangers hebben hem al uitgeroepen tot winnaar, maar de onafhankelijke kiescommissie heeft dat al afgedaan als illegaal. Het tellen van de stemmen gaat immers nog enkele dagen door. Pas tegen 6 december wordt de uitslag verwacht.

In het kamp van president Kabila geeft men voorlopig geen commentaar. Het wordt afwachten hoe Kabila zal reageren als de definitieve uitslag Tshisekedi als winnaar zou aanduiden.

Fraude?

Een andere oppositiekandidaat, Vital Kamerhe, wil intussen dat de verkiezingen van gisteren ongeldig verklaard worden. Hij beschuldigt  Kabila van grootschalige fraude. Ook andere kandidaten uiten gelijkaardige beschuldigingen.

"Er bestaat geen twijfel dat er grootschalige fraude heeft plaatsgevonden", schrijft Kamerhe, vroeger nog minister onder Kabila, in een open brief. De fraude was volgens hem "vooraf gepland door de machthebbers". De nationale kiescommissie (CENI) beschuldigt hij van "medeplichtigheid". "De politie heeft getuigen weggejaagd uit stemlokalen toen het tellen begon", zegt Kamerhe ook.

Eerder vandaag hebben 3 andere presidentskandidaten in een gemeenschappelijke persmededeling gelijkaardige beschuldigingen geuit. Het drietal, met als bekendste Senaatsvoorzitter Léon Kengo Wa Dondo, vraagt eveneens een ongeldigverklaring van de stembusgang.

Ze klagen aan dat er een verbod was op politieke meetings op de laatste campagnedag en maken gewag van "fictieve" stemlokalen en vooraf ingevulde kiesbrieven (waarin op uittredend president Joseph Kabila wordt gestemd).

De kiescommissie heeft de klachten over fraude intussen al verworpen. Volgens de voorzitter, Daniel Ngoy Mulunda, zijn er in minder dan een procent van de kiesbureaus problemen geweest en is er dus geen sprake van om de verkiezingen te annuleren.