Anders Breivik is krankzinnig verklaard

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik is niet toerekeningsvatbaar. Dat zeggen psychiaters in hun rapport. Op het moment van zijn aanslagen op 22 juli was Breivik krankzinnig, klinkt het. Dat betekent dat hij wellicht niet naar de gevangenis moet.

Op 22 juli pleegde Breivik een bomaanslag in de regeringswijk in Oslo. Daarbij kwamen 8 mensen om. Breivik trok daarna naar het eiland Utøya, waar hij 69 mensen doodschoot. Voorafgaand aan zijn daden had Breivik een manifest geschreven waarin hij in 1.500 pagina's uitlegde wat hij van plan was.

Breivik verklaarde dat hij de moorden pleegde "om Noorwegen te redden van moslims en van de multiculturele maatschappij". Volgens de psychiaters, die hem meermaals ontmoetten, was Breivik "psychotisch" op het moment van zijn aanslagen. "Hij leeft in zijn eigen denkbeeldige universum en zijn daden worden door dat universum gestuurd."

Breivik heeft al bekend dat hij de aanslagen pleegde. Maar hij vindt zichzelf niet schuldig. Op 16 april 2012 start de rechtszaak tegen Breivik. Maar aangezien hij niet toerekeningsvatbaar is, moet hij wellicht naar een psychiatrische instelling en niet naar de gevangenis.