Antwerpen plaatst peukencollector aan cafés

Bij 15 cafés in het centrum van Antwerpen staan er vanaf vandaag peukencollectoren. Dat zijn grote buizen, waarin rokers hun sigarettenpeuken kunnen weggooien. Zo hoopt de stad dat de straten bij cafés properder blijven. Veel mensen storen zich aan peuken op de straat.

"Uit onderzoek blijkt dat burgers zich daar het meest aan storen, vandaar dat het idee is gekomen om peukencollectoren te installeren", zegt Nele Buytaert van de stad. "Vorige week hebben we een meting gedaan en tot januari doen we dat elke week om te zien of het iets uithaalt."

Als het project positief wordt geëvalueerd eind januari, wordt het misschien uitgebreid naar meer cafés en restaurants. De uitbaters moeten de peukencollectoren voorlopig niet betalen. De stad geeft ze in bruikleen. De uitbaters moeten ze wel proper houden en leegmaken.