Bakfietsvlaming, frietrevolutie of lazarusformatie?

Van Dale en de VRT gaan ook dit jaar weer op zoek naar het Woord van het Jaar. Van Dale nomineerde tien woorden die in Vlaanderen strijden om de titel. Ook in Nederland wordt een Woord van het Jaar gekozen.

De voorbije jaren werden tentsletje (2010), ontvrienden (2009) en swaffelen (2008) verkozen tot Woord van het Jaar. De tien genomineerde woorden voor 2011 zijn:

  • bakfietsvlaming
  • frietrevolutie
  • heen-en-weerkind
  • knuffeldiefstal
  • lazarusformatie
  • letsen
  • overzomeren
  • stoeproken
  • vettaks
  • vlinderakkoord

Van Dale selecteerde die woorden uit de nieuwe woorden die door het Vlaamse publiek werden geselecteerd in vijf categorieën (jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie, politiek). Ook in elk van de vijf categorieën zal een winnaar worden gekozen.

Alle genomineerden staan hier. Een paar opvallende kanshebbers zijn pippapoep (lifestyle) en torenpoeper (jongerentaal).

En het Kinderwoord van het Jaar?

Ketnet gaat op zoek naar het Kinderwoord van het Jaar. De voorbije weken konden kinderen op Ketnet.be hun favoriete nieuwe woord inzenden. Meer dan 1000 woorden werden herleid tot een shortlist van vijf.