Belgische rente zet dalende trend voort

De Belgische langetermijnrente is vandaag opnieuw fors gedaald en bedraagt nu 5,32 procent. De spread, het renteverschil met Duitsland, is daardoor onder de 300 basispunten gezakt. De opbrengst van de staatsbons nadert intussen de 2 miljard euro.

Vorige week kwam de rente nog akelig dicht in de buurt van de 6 procent. Maar sinds gisteren, toen de langetermijnrente al met 0,3 procentpunt naar beneden ging, is de trend dalende. Vandaag dook de koers met ruim 0,2 procentpunt naar 5,32 procent. Het begrotingsakkoord van Elio Di Rupo (PS) en de onderhandelaars lijkt goed ontvangen door de financiële markten.

De Italiaanse premier Mario Monti krijgt minder goede punten. Het land heeft vandaag voor ongeveer 7,5 miljard euro opgehaald op de internationale geldmarkt en moest daarbij opnieuw torenhoge rentes betalen. De rente op het staatspapier met looptijd tot 2014 lag op 7,89 procent.

Opbrengst staatsbons nadert 2 miljard

Intussen nadert de opbrengst van de Belgische staatsbons de 2 miljard euro. Er is in de eerste dagen al voor 1,93 miljard euro opgehaald. Dat zegt directeur Jean Deboutte van het Agentschap van de Schuld.

De inschrijvingen zullen vandaag nog de 2 miljard euro overschrijden, aangezien het agentschap nog niet de gegevens van alle banken heeft gekregen. De inschrijvingsperiode loopt nog tot 2 december. Vooral de bons met een looptijd van 5 jaar doen het goed. De rente daarop bedraagt 4 procent.

De Europese beurzen bleven vandaag ter plaatse trappelen, na de grote winst van gisteren. De aandelenindex in Brussel bleef nagenoeg ongewijzigd, de bankaandelen verloren wel een groot deel van hun winst van gisteren.