Bende opgerold die drugs smokkelde via baby's

In Spanje heeft de politie een bende opgerold die baby's gebruikte om drugs te smokkelen. De bende zette ouders met pasgeboren baby's in en nam kleine kinderen mee op reis omdat die geen argwaan zouden wekken bij de douane.

De smokkelaars staken bolletjes met vloeibare cocaïne in de luiers van baby's tijdens reizen van Zuid-Amerika naar een Europese bestemming. De bende maakte ook gebruik van koffers met dubbele bodems. De bendeleden namen dan vaak kleine kinderen mee op hun reis om geen verdachte indruk te maken. Telkens hadden ze 1 tot 5 kilo cocaïne verstopt in de bagage.

Het onderzoek naar de drugssmokkel startte in de Spaanse stad Zaragoza waar de politie verschillende mensen volgde omdat ze verdacht werden van drugshandel. De politie had ontdekt dat drugs zouden worden gesmokkeld van Zuid-Amerika naar Schiphol in Nederland. De Nederlandse politie kon een koppel onderscheppen dat in totaal 1,5 kilo cocaïne had verstopt rond het eigen lichaam en in de luier van hun baby.

In de weken die daarop volgden, kon de Spaanse politie nog verschillende andere drugs onderscheppen die op een gelijkaardige manier naar Europa werden gesmokkeld, vooral naar de internationale luchthaven Barajas in Madrid.

In Spanje zijn 16 mensen gearresteerd. Daarnaast zijn ook in ons land en in Nederland telkens 2 mensen gearresteerd. De Spaanse politie heeft daarvoor samengewerkt met hun Belgische en Nederlandse collega's. De Spaanse politie heeft ook 11 kilo cocaïne in beslag genomen.