British Museum verwerft etsen van Picasso

Het British Museum heeft de Suite Vollard verworven, een reeks van 100 etsen van Pablo Picasso. De kunstenaar tekende ze in de jaren dertig voor de Parijse kunstenaar Ambroise Vollard, vandaar de naam "Suite Vollard".

Van de Suite Vollard werden honderden sets gemaakt, maar slechts een handvol is nog compleet. Het British Museum wordt het enige openbare museum in Groot-Brittannië dat een complete reeks in handen heeft. Enkel de National Gallery in Washington, het MoMa in New York en het Musée Picasso in Parijs hebben een volledige set.

Picasso tekende de Suite Vollard tussen 1930 en 1937. Hij beschouwde de etsen als een "visueel dagboek". Kunsthistorisch zijn ze erg interessant omdat het thema van de minotaurus er voor het eerst zijn intrede doet. Ook tonen de gravures Picasso's belangstelling voor de klassieke beeldhouwkunst en de band tusen de kunstenaar en zijn muze. Van de 100 etsen zijn bijna de helft afbeeldingen van de artiest en zijn model en minnares Marie-Thérèse Walter, toen pas zeventien.

Het British Musuem kon de Suite Vollard verwerven dankzij een gift van een zakenman uit the City. Komende zomer zal de volledige reeks tentoongesteld worden.