Britse ambassade in Teheran bestormd

In de Iraanse hoofdstad Teheran hebben tientallen radicale jongeren de Britse ambassade bestormd en bezet. Londen reageert woedend op de aanval en ook de EU en de VS reageren afwijzend.

De demonstranten, vooral radicale studenten, braken door het cordon rond de ambassade terwijl ze anti-Britse slogans schreeuwden. Ze haalden de Britse vlag neer en wierpen documenten door de ramen. Hier en daar was er rook te zien. Buiten de ambassade werd een Britse vlag verbrand.

De demonstranten willen dat de ambassade gesloten wordt en noemden het gebouw een "spionnennest", dezelfde term die gebruikt werd in 1979 toen de Amerikaanse ambassade in Teheran bezet werd en 52 gijzelaars 444 dagen werden vastgehouden.

Elders in de stad bezetten de jongeren ook een residentie van een aantal personeelsleden van de Britse ambassade, maar die actie was snel voorbij en ook aan de ambassade lijkt de rust hersteld.

De bezetting van de ambassade volgt twee dagen nadat het parlement de diplomatieke relaties met Groot-Brittannië op een laag pitje had gezet. Dat gebeurde nadat Londen zich geschaard had achter de vraag voor strengere sancties tegen Iran, uit protest tegen de vermeende Iraanse plannen om een kernbom te ontwikkelen, wat door het regime wordt ontkend.

In de betoging voor de Britse ambassade werden foto's meegedragen van Majid Shahriari, een kerngeleerde die vorig jaar vermoord werd in een aanval die volgens Iran was georganiseerd door de Israëlische en Britse geheime diensten.

Buitenlandse Zaken in Londen heeft de bestorming van de ambassade al streng veroordeeld. Het herinnert Teheran eraan dat het een duidelijke plicht heeft  om diplomaten en ambassades te beschermen. De Britse premier David Cameron noemde de aanval "schandelijk en onvergeeflijk". Ook de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben het incident veroordeeld.