Elke dag iemand vrij na onterechte voorhechtenis

Bijna elke dag wordt iemand vrijgesproken die tijdens het strafonderzoek in de gevangenis heeft gezeten. Tussen 2006 en 2010 zijn 1.697 mensen vrijgesproken die een tijdje in voorhechtenis hadden gezeten. Dat zijn er elk jaar 324 tot 372. De cijfers komen van het college van procureurs-generaal die De Tijd kon inkijken.

Honderden mensen per jaar onterecht in de cel lijkt veel, maar het is slechts 3,5 procent van alle mensen die in voorhechtenis zaten. Vier van de vijf personen die onterecht in de gevangenis hebben gezeten, zaten langer dan 5 dagen in voorlopige hechtenis, de helft zelfs langer dan een maand. Maar in vergelijking met enkele jaren geleden zitten er ook steeds minder onschuldige mensen in de cel.

Wie onterecht in de cel heeft gezeten, krijgt daarvoor een schadevergoeding. Vorige week raakte al bekend dat de Belgische staat elk jaar een half miljoen euro moet betalen aan mensen die onterecht in voorlopige hechtenis zaten.

Bijna 91 procent van de mensen die in de loop van het strafonderzoek in de cel zaten, werden uiteindelijk wel veroordeeld tot een celstraf. Zo'n 42 procent daarvan kreeg wel een straf met uitstel. Tenzij de veroordeelden opnieuw strafbare feiten hebben gepleegd, moesten ze dus niet naar de cel.

Het overgebleven percentage zijn mensen die wel schuldig bevonden zijn, maar waarvoor de rechter geen veroordeling heeft uitgesproken, een opschorting van uitspraak.

Meest gelezen