Enige dochter van Stalin overleden in VS

In de Verenigde Staten is de dochter van Sovjetdictator Jozef Stalin gestorven. Svetlana Stalina was het jongste kind en de enige dochter van Stalin. Ze werd 85 en overleed aan de gevolgen van darmkanker.
Svetlana Stalina tijdens een radioshow in Washington in 1969.

In de Amerikaanse staat Wisconsin is de dochter van Sovjetdictator Jozef Stalin (kleine foto) overleden. Dat gebeurde al op 22 november maar het nieuws werd nu pas bekendgemaakt.

Na de dood van haar vader in 1953 nam Svetlana de naam van haar moeder - de tweede vrouw van Stalin - aan, Alliloejeva. In 1967 emigreerde ze naar de Verenigde Staten, waar ze door het leven ging als Lana Peters.

Svetlana gaf in twee autobiografieën zware kritiek op de Sovjet-Unie en distantieerde zich ook van haar vader, die ze omschreef als "een zeer eenvoudige man, zeer grof en zeer wreed". In de jaren 80 keerde ze even naar de Sovjet-Unie terug en veroordeelde ze het Westen, waar ze "nooit vrijheid had gekend". Na iets meer dan een jaar ging ze echter terug naar de VS.

Svetlana trouwde vier keer en had drie kinderen. Twee van hen moest ze in de Sovjet-Unie achterlaten.