Ex-president Ivoorkust zit in cel in Nederland

Laurent Gbagbo, de verdreven president van Ivoorkust, is deze morgen aangekomen in Nederland. Hij is gisteren door het nieuwe bewind van Alassane Ouattara op een vliegtuig gezet na het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Laurent Gbagbo na zijn arrestatie

Gbagbo was 10 jaar lang aan de macht in Ivoorkust. Na de verkiezingsoverwinning van Alassane Ouattara een jaar geleden weigerde hij om plaats te ruimen, met een bloedig conflict tot gevolg. In april werd Gbagbo gearresteerd en onder huisarrest geplaatst. Gisteren werd hij op het vliegtuig gezet.

Sinds deze morgen zit Gbagbo in de cel in Scheveningen. Hij wordt beschuldigd van vier misdaden tegen de mensheid: moord, verkrachting, foltering en onmenselijke daden. Gbagbo zal het eerste voormalige staatshoofd zijn dat terechtstaat in Den Haag sinds het Internationaal Strafhof werd opgericht in 2002.

Bij de machtsstrijd in Ivoorkust vielen zeker 3.000 doden. Veel waarnemers vermoeden dat allebei de strijdende partijen schuldig zijn aan misdaden tegen de mensheid. Mensenrechtenorganisaties verwelkomen de uitlevering van Gbagbo, maar waarschuwen tegelijk voor "de rechtspraak van de overwinnaar".

Ook de advocaat van Gbagbo heeft de uitlevering al veroordeeld. Hij noemt het een onwettige daad die de tegenstellingen in Ivoorkust nog zal aanscherpen. Volgens VN-gezant Choi Young-jin wordt Gbagbo concreet verantwoordelijk geacht voor de dood van 325 mensen.