Facebook weer onder vuur wegens privacyschending

De socialenetwerksite Facebook neemt maatregelen om de privacy van gebruikers beter te beschermen. Facebook is een schikking overeengekomen met de Amerikaanse Federal Trade Commission, de toezichthouder voor de mededinging.

De toezichthouder voor de mededinging had Facebook aangeklaagd voor schending van de privacy van gebruikers van de netwerksite. Facebook deelde informatie met adverteerders, terwijl gebruikers ervan uitgaan dat hun informatie is afgeschermd.

Facebook belooft nu dat informatie van gebruikers niet meer zal worden misbruikt voor commerciële doeleinden. Ook zal de netwerksite de toegang tot opgeheven accounts binnen 30 dagen geheel afsluiten.

De overeenkomst houdt ook in dat Facebook aan gebruikers duidelijke aankondigingen doet en toestemming vraagt vooraleer informatie met andere partijen wordt gedeeld. De komende tijd zal nauwkeurig worden nagegaan of de netwerksite zich aan de schikking houdt.

Ook de Europese Commissie wil paal en perk stellen aan de manier waarop Facebook omgaat met de informatie van zijn gebruikers. Volgens de Britse krant The Sunday Telegraph wil ze een richtlijn uitwerken waarbij Facebook alleen informatie kan doorgeven aan adverteerders als de gebruiker dat expliciet toelaat.