Gematigde islamist wordt premier in Marokko

In Marokko heeft koning Mohammed VI de 57-jarige Abdelilah Benkirane benoemd tot nieuwe premier. Vorige week had de gematigde moslimpartij van Benkirane de parlementsverkiezingen gewonnen.

De benoeming van Benkirane (boven links) tot premier van Marokko moet een nieuw tijdperk in de politiek van het land inluiden. Volgens de nieuwe grondwet die dit jaar werd ingevoerd na het volksprotest, moet de koning de leider van de grootse partij benoemen tot premier. Ook verschuift nogal wat macht van de koning (boven rechts) naar de premier.

Benkirane leidt de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) die beschouwd wordt als een gematigde moslimpartij,  eern beetje naar analogie met de AKP in Turkije en Ennahda in Tunesië. Hij zal nu wel een coalitie met andere partijen moeten vormen.

De premier is een beetje een buitenbeentje in de Marokkaanse politiek. In zijn jonge jaren was hij socialist, daarna sloot hij zich aan bij een ondergrondse radicale moslimbeweging. In de jaren 90 koos hij dan voor pragmatisme en werkte hij mee aan de uitbouw van wat nu de PJD is als een oppositiebeweging die door het regime getolereerd werd. Vorige week is de PJD als grootste fractie uit de parlementsverkiezingen gekomen.

Eerder had ook in Tunesië de gematigde moslimgroep Ennahda de verkiezingen gewonnen. Die werden beschouwd als de eerste vrije verkiezingen na de Arabische lente.