Grieken krijgen nu toch zesde schijf noodhulp

De ministers van Financiën van de eurozone hebben groen licht gegeven aan de vrijmaking van de zesde schijf noodhulp voor Griekenland. Het land heeft de lening dringend nodig, zoniet is de staatskas tegen midden december leeg. De ministers zitten vanavond bijeen in Brussel.
De ministers van financiën van de eurozone

De eurogroep, de ministers van Financiën van alle landen die de euro ingevoerd hebben, zit samen om een oplossing te zoeken voor de schuldencrisis. Maar het ging ook over de zesde schijf noodhulp voor Griekenland.

De landen van de eurozone hadden in feite enkele weken geleden al het licht op groen gezet om de volgende 8 miljard euro van het vorig jaar overeengekomen hulpprogramma over te maken. Maar toen premier Giorgos Papandreou na de eurotop van 26 en 27 oktober plots een referendum aankondigde over de extra maatregelen, kwam de financiële bijstand op losse schroeven te staan.

Intussen heeft Papandreou plaats gemaakt voor Loukas Papadimos, is het referendum afgevoerd en heeft de nieuwe Griekse technocratische regering zich onvoorwaardelijk achter de bijkomende besparingen geschaard. En daarom krijgen de Grieken nu toch de 8 miljard euro. Griekenland heeft de lening dringend nodig, zoniet is de staatskas tegen midden december leeg en dreigt een bankroet.

De eurolanden leveren 5,2 miljard euro en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) 2,8 miljard. Nu de eurogroep haar fiat gegeven heeft, volgt de raad van bestuur van het IMF wellicht over enkele dagen. De 8 miljard euro kan dan in de loop van volgende maand op een Griekse rekening worden gestort.

Noodfonds op agenda van eurogroep

De ministers van Financiën bespreken in Brussel hoe ze het Europese noodfonds (EFSF) kunnen opkrikken tot 1.000 miljard euro. Dat was afgesproken eind oktober, maar zonder bijkomende maatregelen lijkt dat doel niet gehaald te worden. Er wordt daarom in de richting gekeken van het IMF en de Europese Centrale Bank (ECB). 

Bovendien lijkt het noodfonds niet meer te volstaan om de Europese schuldencrisis aan te pakken. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski heeft daarom in Berlijn een noodoproep gedaan aan Duitsland. "Alleen Duitsland kan de euro redden, niemand anders" zei hij.

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) pleit alvast voor "een zo groot mogelijk mechanisme" om het EFSF voldoende middelen te geven om eurolanden in financiële problemen te hulp te komen. Dat zei hij bij zijn aankomst op de eurogroep.

Mogelijk is het de laaste keer dat Reynders erbij was op de vergadering van de ministers van Financiën. Dat hij niet zou toetreden tot de nieuwe federale regering wil hij zelf echter niet gezegd hebben. Ernaar gevraagd door de VRT zei Reynders dat hij "mogelijk nog aan veel andere Europese vergaderingen zal deelnemen". "We zullen wel zien", klonk het.

Italië op de vingers getikt

Europees Commissaris Olli Rehn stelt vanavond ook het eerste tussentijdse monitoringrapport van de Italiaanse staatsfinanciën voor. Daarin staat dat het land de geplande hervormingen versneld moet doorvoeren en bijkomende maatregelen moet nemen.

"Italië moet snel handelen in het licht van de aanzienlijke uitdagingen die het te wachten staat. Om de ontwikkelingen op de markten om te keren, moeten de belangrijkste hervormingen versneld worden", luidt de tekst.

De nieuwe Italiaanse premier Mario Monti (foto links), die tevens minister van Financiën is en in die hoedanigheid ook op de eurogroep aanwezig is, krijgt dus de raad de inspanningen op te schroeven. "Het politiek programma moet ambitieuzer zijn, zowel qua inhoud als qua timing."

Centraal staat de vraag om budgettaire "reserves" aan te leggen. Het is namelijk de bedoeling om in 2012 het begrotingstekort te beperken tot 1,6 procent, zodat in 2013 een evenwicht kan worden bereikt.