Huiszoekingen bij Danneels nietig verklaard

De huiszoekingen van vorig jaar bij kardinaal Danneels en op het aartsbisdom in Mechelen zijn nietig verklaard. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling in Brussel beslist. Daarmee is het onderzoek naar Operatie Kelk, onderzoek naar kindermisbruik en een doofpotoperatie daarrond binnen de katholieke Kerk, weer ongeldig verklaard.

Aanleiding van de huiszoekingen van 24 juni 2010 was een tip van ere-magistrate Godelieve Halsberghe, die een tijd hoofd was geweest van het orgaan binnen de kerk dat klachten van slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken moest behandelen. Zij had tegen onderzoeksrechter Wim De Troy gezegd dat het aartsbisdom dossiers over kindermisbruik verborgen zou houden.

De Troy liet daarop speurders van de Brusselse Federale Gerechtelijke Politie binnenvallen bij het aartsbisdom, in de Sint-Romboutskathedraal en in de kantoren en privé-woning van kardinaal Danneels in Mechelen. Tegelijkertijd werden huiszoekingen gehouden in Leuven bij de Commissie Adriaenssens, de commissie onder leiding van kinderpsycholoog Peter Adriaenssens die zich in de schoot van de kerk boog over kindermisbruik, en in Brussel bij het Rijksarchief, waar oud-magistrate Halsberghe een aantal dossiers had ondergebracht.

De huiszoekingen deden veel stof opwaaien en uiteindelijk besliste de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling dat de huiszoekingen bij de commissie Adriaenssens nietig waren. Hetzelfde is nu gebeurd voor die in het aartsbisschoppelijk paleis en bij kardinaal Danneels.

Alle documenten die toen in beslag zijn genomen, moeten nu  worden teruggegeven en mogen niet meer worden gebruikt in het onderzoek. Volgens de KI waren er onvoldoende aanwijzingen om op de plaatsen een huiszoeking te houden.

De advocaten van de slachtoffers reageren ontgoocheld. Zij en ook het het openbaar ministerie kunnen nog altijd in Cassatie gaan.