Nederland beschermt monding van de Schelde

Nederland maakt van een gebied ter grootte van 25 voetbalvelden voor de monding van de Westerschelde beschermd natuurgebied. Het gaat om de Vlakte van de Raan op de grens tussen België en Nederland, ter hoogte van Knokke-Heist.

Dat heeft de regionale Omroep Zeeland vandaag gemeld. Volgens Rijkswaterstaat in Nederland is het maritiem gebied bijzonder vanwege de dieren en de ondiepe zandbanken. Er leven zeehonden (grote foto), bruinvissen (kleine foto) en verschillende soorten trekvissen.

De beschermde status van het gebied betekent voorlopig niet dat recreanten, vissers en de scheepvaart beperkingen opgelegd krijgen. Rijkswaterstaat neemt tot 2014 de tijd om te bekijken welke natuur precies moet worden behouden en wat daar voor nodig is.

De Vlakte van de Raan is een zandbank in de monding van de Westerschelde die de overgang vormt naar de Noordzee.