Onderhandelaars sluiten ene akkoord na het andere

Formateur Elio Di Rupo (PS) en de onderhandelaars van de 6 partijen schieten goed op. Vandaag hebben ze akkoorden bereikt over onder meer het gelijkekansenbeleid, defensie en het Europees en buitenlandbeleid. De laatste echte struikelsteen lijkt de vraag hoeveel ministers de nieuwe regering zal tellen.
Charles Michel (MR) toonde zich bij het binnengaan tevreden over de vooruitgang van de gesprekken

Sinds zaterdagnamiddag het langverwachte akkoord over de begroting en structurele sociaal-economische hervormingen werd gesloten, gaan de onderhandelaars snel vooruit. Zo werd gisteren het hoofstuk asiel en migratie afgerond.

Vanmiddag om 11 uur kwamen de onderhandelaars opnieuw bijeen. Er werden akkoorden bereikt over het gelijkekansenbeleid, defensie en het Europees en buitenlandbeleid. In de loop van de avond werd het hoofdstuk arbeidsmarktbeleid -het deel ervan dat niet bij de begroting ter sprake kwam- eveneens afgerond.

Di Rupo en de partijvoorzitters zijn de laatste loodjes aan het afwerken. Ze moeten het nog hebben over gezinsbeleid, zelfstandigenbeleid, consumentenbescherming, financiële regulering, mobiliteit, arbeidsrecht en de laatste delen van justitie en veiligheid. Sommige partijen vermelden ook de datum van de overdracht van bevoegdheden en de aanpassing van de financieringswet aan het begrotingsakkoord.

Omstreeks 21 uur gingen de onderhandelaars uiteen. Morgenmiddag om 12 uur komen ze opnieuw samen in de  Kamer om de werkzaamheden voort te zetten. Wellicht heeft Di Rupo morgen ook een gesprek met eurocommissaris Olli Rehn. De toekomstige premier wil hem meer uitleg geven over de nieuwe Belgische begroting, om zo een Europese boete te vermijden.

Hoeveel ministers komen er in de regering-Di Rupo I?

Vanaf nu gaat het toch vooral over de verdeling van de functies. Er is nog grote onenigheid over het aantal ministers en -eventueel- staatssecretarissen in de nieuwe regering. De vraag is of er 15 of 14 ministers moeten zijn, met andere woorden, of premier Di Rupo moet worden meegerekend bij zijn taalgroep. Vooral CD&V en Open VLD dringen aan op 14 ministers om de indruk van Franstalig overwicht te vermijden.

Maar de Franstaligen houden vast aan 15 ministers. "Uiteraard", zegt CDH-voorzitter Benoît Lutgen. "De premier is altijd neutraal ("asexué") geweest. Ik zie geen reden om dat nu te veranderen." Ook bij SP.A is te horen dat de eerste minister al meer dan 30 jaar niet wordt meegeteld bij een taalgroep. "Dat moeten we nu niet wijzigen omdat er een Franstalige premier komt", klinkt het.

Om een compromis te sluiten over het aantal ministers, kan het zijn dat er alsnog staatssecretarissen aan de regering worden toegevoegd, hoewel dat aanvankelijk niet het plan was. "Dat zou geen goed idee zijn", zei Johan Vande Lanotte (SP.A) in "De ochtend".