Serviërs beschieten de soldaten van de KFOR

In het noorden van Kosovo zijn gisteren bij rellen zo'n 25 soldaten van de internationale KFOR-troepenmacht gewond geraakt. Twee van hen werden getroffen door kogels. Ook een honderdtal Servische manifestanten raakten gewond.

Het gaat om de ergste incidenten tussen de internationale troepenmacht en Servische manifestanten van de afgelopen weken in het noorden van Kosovo. Twee Duitse militairen werden door Servische manifestanten beschoten met lichte vuurwapens. Ze zouden niet "dodelijk verwond" zijn.

De rellen braken in de voormiddag uit nadat soldaten van de door de NAVO geleide troepenmacht een Servische blokkade in Rudare ten noorden van de stad Mitrovica hadden willen afbreken.

De Serviërs maken het verkeer in Noord-Kosovo met bijna 20 wegversperringen al maanden zo goed als onmogelijk. Ze willen zo het vertrek van douaniers en politieagenten van de Albanees-Kosovaarse regering aan twee grensposten afdwingen. De Kosovaarse Serviërs erkennen de onafhankelijkheid van Kosovo niet maar ze beschouwen het als een deel van Servië. Daarom willen ze niet dat er grensposten komen van Kosovo aan de grens met Servië.