Tiener laat gouverneur in het zand bijten

De Amerikaanse pers heeft al enkele dagen een vette kluif aan het verhaal van Emma Sullivan (18) en Sam Brownback, de gouverneur van de staat Kansas. Zij stuurde een tweet de wereld in die hem met de grond gelijk maakte. Tot ergernis van zijn medewerkers.

Het verhaal begint bij een toespraak van gouverneur Brownback op de Shawnee Mission East-school in Kan, waar ook de 18-jarige Sullivan aanwezig is. Tijdens zijn toespraak tweet de tiener deze boodschap de wereld in: "Net lelijke dingen gezegd tegen gouverneur Brownback en hem verteld dat ik hem klote vind." In werkelijkheid heeft ze geen woord gezegd gezegd tegen hem, maar dat weten de lezers van Twitter natuurlijk niet.

De Twitterbal ging aan het rollen, want haar tweet verspreidde zich al snel als een lopend vuurtje doorheen de socialenetwerksite. Op een bepaald ogenblik bereikte de beledigende boodschap ook medewerkers van de gouverneur.

Hoewel Sullivan in werkelijkheid geen woord heeft gezegd tegen Brownback, verklaart zijn communicatie-adviseur in de Kansas City Star dat het tienermeisje weinig respectvol is geweest tegenover de gouverneur. "Ik vond haar tweet als bij toeval, toen ik zocht op zijn naam", aldus adviseur Sherienne Jones-Sontag. Zij bracht terstond de directeur van de school op de hoogte, waardoor de situatie echt uit de hand liep.

De directeur eiste dat Sullivan een brief naar Brownback zou sturen waarin ze haar excuses zou aanbieden. De eis van haar directeur viel bij de studente in dovemansoren, want volgens haar is er nog altijd zoiets als het recht op vrije meningsuiting. Op Twitter zocht en vond Sullivan medestanders, want in een mum van tijd was haar aantal volgers gestegen van 65 naar bijna 15.000.

Uiteindelijk is niet het meisje, maar wel de gouverneur overstag gegaan. Hij heeft zich officieel geexcuseerd voor de acties van zijn medewerkers. "Mijn personeel heeft overdreven gereageerd op de tweet", zo begint hij zijn excuses.  "Het recht op een vrije mening is een van de meest waardevolle vrijheden", aldus Brownback.

De "overwinning" voor Sullivan is helemaal compleet nu ook haar school de eis om excuses heeft laten vallen. In een verklaring in de Kansas City Star zegt de directie dat ook voor haar het recht op een vrije mening absoluut is."Sullivan moet geen brief schrijven aan de gouverneur, als ze dat niet wil."

lees ook