Veroordelingen in de zaak Spaar Select

In Antwerpen is de topman van het failliete Spaar Select veroordeeld wegens inbreuken op het consumentenkrediet en de handelspraktijken. Ook de maatschappij Kempar en Delta Lloyd zijn veroordeeld.

De topman van Spaar Select kreeg van de rechter twee jaar cel met uitstel, een boete van 2.500 euro en vijf jaar beroepsverbod voor financiële activiteiten. Spaar Select zelf kreeg een boete van 30.000 euro, de maatschappij Kempar 5.000 euro boete en Delta Lloyd moet 12.500 euro betalen. Drie toplui van Kempar zijn vrijgesproken.

De veroordelingen kwamen er wegens inbreuken op de wet op de handelspraktijken en op het beroepskrediet. Volgens de rechter gebruikte Spaar Select erg agressieve verkoopstechnieken en verdoezelde de maatschappij de hoge risico's die aan haar producten waren verbonden. Enkel het opstrijken van erg hoge commissies was daarbij het doel.

Ruim 300 gedupeerden hadden zich burgerlijke partij gesteld. De rechtbank heeft zich over hun eisen nog niet uitgesproken omdat sommigen die nog met documenten moeten staven. In februari zal de rechtbank zich opnieuw buigen over mogelijke schadevergoedingen voor de gedupeerde klagers. Die worden bijgestaan door de belangengroepen Spaarverlies en Dolor.

Carroussel met gevaarlijke hypotheken

Tussen 2000 en 2004 verkocht Spaar Select erg risicovolle beleggingen op een zeer agressieve wijze. Potentiële klanten werden uitgezocht en erg onder druk gezet om in het systeem te stappen. Hen werden grote winsten voorgeschoteld, maar Spaar Select vertelde hen niet dat er ook grote risico's aan de beleggingen verbonden waren.

Concreet werd aan klanten een hypotheeklening op hun woning aangeboden en met dat geld moesten ze dan in erg risicovolle producten beleggen. Dat systeem werd mede gefinancierd door het Kempisch Hypotheekkantoor (nu Kempar).

Na de beurscrash van 2001 kwamen veel van die klanten in de problemen en moest een aantal van hen hun huis verkopen. Voor velen eindigde het financiële avontuur in een drama. Spaar Select werd in 2004 failliet verklaard.

Verzekeraar Zelia, nadien Swiss Life Belgium, zou van die praktijken op de hoogte zijn geweest, maarr stuurde de samenwerking met Spaar Select en Kempar niet bij. In 2008 werd Swiss Life Belgium overgenomen door Delta Lloyd, dat nu ook veroordeeld is als nieuwe eigenaar.