"Justitie heeft oogje dichtgeknepen voor Laurent"

Het RTBF-programma "Questions à la Une" heeft vanavond een opvallende reportage uitgezonden over prins Laurent. De makers probeerden aan de hand van getuigenissen en bronnen dicht bij het paleis een beeld van Laurent als agressieveling, zakenman en gierigaard te schetsen.

In een reportage van meer dan een uur wordt in het verleden van prins Laurent gegraven. Opvallend daarbij is dat de jongste zoon van koning Albert in de jaren 80 en 90 agressief zou zijn geweest tegenover vrouwen. Volgens Mario Danneels, de auteur die het bestaan van koning Alberts buitenechtelijke dochter Delphine Boël onthulde, had de prins een relatie van "minstens acht jaar" met de Vlaamse zangeres Wendy Van Wanten. Die relatie eindigde nadat Van Wanten slecht zou behandeld zou zijn geweest.

Ook een ex-vriendin van Laurent, Diane de Schaetzen (foto), spreekt voor de camera. Zij had een relatie met de prins van 1993 tot 1995. In het boek "Rebel met een reden" beweert Thierry Debels dat zij rake klappen kreeg van Laurent. "Waar rook is, is vuur", zegt ze over die bepaalde passage in het boek. "Klopt het of niet", vragen de programmamakers door tijdens het interview. "Het klopt", antwoordt een nerveuze de Schaetzen. De vrouw is ook duidelijk waarom ze zelf nooit het verhaal naar buiten bracht: "Men ontbloot de kroon niet."  "Questions à la Une" benadrukt ook dat indertijd "justitie een oogje heeft dichtgeknepen" voor Laurent.

In de rest van de reportage worden de commerciële activiteiten van Laurent belicht, terwijl hij die in zijn functie niet zou mogen beoefenen. Laurent zou blijkbaar ook een "gierige kant" hebben. Zo vraagt hij bij een restaurantbezoek korting en is op videobeelden te zien hoe Laurent op een evenement -in gezelschap van Herman De Croo- erop staat een ijsje te trakteren. Uiteindelijk betaalt Laurent 10 euro aan de ijsventer om het bankbriefje even later opnieuw in zijn zakken te stoppen.