Belgische rente valt opnieuw terug tot 5%

De Belgische rente voor staatsleningen op 10 jaar is vandaag teruggevallen tot 5,03%. Eind vorige week was de rente geklommen tot bijna 6%, maar sindsdien is er veel gebeurd.

Ons land is dus toch geen hopeloos geval en dus keert de rentespiraal blijkbaar opnieuw om. Vorige week was de rente nog tot 5,83% gestegen en daarmee kwamen we akelig dichtbij de kaap van de 6%, het niveau waar Spanje en Italië al een tijdje gepasseerd zijn. Daarop kwam dan nog onze ratingverlaging door Standard & Poor's, maar in het weekend kwam dan de ommekeer.

Dat we nu uitzicht hebben op een nieuwe regering en een echte begroting, heeft de markten blijkbaar gerustgesteld. Bovendien is er het succes van de uitgifte van nieuwe staatsbons, waar de teller nu al boven de 2,3 miljard euro staat. Dat kan nog oplopen, want de staatsbons zijn nog altijd te koop.

Maandag heeft de overheid dan met succes enkele miljarden euro opgehaald op de kapitaalmarkt. Al die factoren hebben de steile renteklim van vorige week nu omgebogen tot een bijna even steile daling.

Toch is het gevaar daarmee nog altijd niet geweken. Het afgelopen jaar schommelde de Belgische rente tussen de 4 en de 4,5% en daar staan we nu nog wel een stuk boven.