Beroering over afkoopsom voor Turkse leger

Jonge Turkse Belgen zijn bezorgd over de verhoging van de afkoopsom voor de legerdienst in Turkije. Turken in het buitenland moeten maar 21 dagen in dienst in plaats van 12 tot 18 maanden, als ze 5.000 euro betalen.

Maar de Turkse regering wil nu die afkoopsom verdubbelen tot 10.000 euro en de korte legerdienst van 21 dagen laten vallen. In Turkije zelf zou de afkoopsom zelfs 12.000 euro worden.

Die plannen zorgen voor heel wat ophef bij de Turken in het buitenland en ook in ons land. De Turks-Belgische politicus Selahattin Koçak (SP.A) heeft het zelfs over "massahysterie" en verwijst daarbij naar de lange rijen wachtenden bij de Turkse consulaten en ambassades (foto bovenaan). Het gaat om Turkse jongemannen die hopen nog een eerste aanbetaling te doen - de afkoopsom mag in vier keer betaald worden - om zo nog onder de oude regeling te vallen.

Turkse Belgen met de dubbele nationaliteit moeten hun dienstplicht vervullen in Turkije, tenzij ze dus de afkoopsom betalen. Als ze dat niet doen en ze worden in Turkije als "deserteur" betrapt, moeten ze een zware boete betalen en worden ze onmiddellijk in het leger ingelijfd.