Compensatie energiebesparing pas in februari bekeken

De Vlaamse regering zal pas in februari beslissen of er eventueel compensaties komen voor de energiebesparende maatregelen die wegvallen op federaal niveau. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vindt het niet evident dat Vlaanderen de ecokortingen van het federale niveau overneemt en wil de mensen "geen valse hoop geven". Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) wil graag dat de beslissing over eventuele compensaties aan Vlaamse kant sneller dan februari valt.

Gisteren luidde de Confederatie Bouw de alarmbel over een van de maatregelen in het federale begrotingsakkoord. De fiscale aftrek van 40 procent van de investering voor bepaalde energiebesparende maatregelen, met name de plaatsing van zonnepanelen, dubbele of hoogrendementsbeglazing of het vervangen en onderhouden van stookketels verdwijnt volgend jaar. De fiscale aftrek voor dakisolatie blijft wel bestaan. Ook bij particulieren veroorzaakt dat heel wat deining. Velen hebben nog bestellingen voor energiebesparende verbouwingen geplaatst waarvan de uitvoering pas in 2012 kan gebeuren.

Gisteren werd al in de richting van de Vlaamse regering gekeken om de lasten, of alleszins een deel ervan, op zich te nemen. Vlaams minister-president Kris Peeters wil in februari bekijken of dat kan, maar waarschuwt alvast dat dat niet evident is gezien het budget. "Het federale niveau moet niet denken: we schrappen en de regio's nemen het over. Dat is kort de bocht nemen", maakt hij duidelijk in het programma "Villa politica".

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A, foto) wil graag dat de Vlaamse regering sneller dan februari duidelijkheid schept. "Ik heb er alle begrip voor dat je geld dat je nog niet hebt, niet kunt uitgeven. Maar ik denk dat we alvast moeten zien of we geen budgetten kunnen verschuiven en niet enkel moet wachten op nieuw geld", stelt ze.

"Niet van hetzelfde niveau als de aftrek van 40 procent"

Van den Bossche liet eerder op de dag op Radio 1 verstaan dat ze "al het mogelijke" zal doen om te bekijken of en hoe de energiebesparende investeringen op een andere manier ondersteund kunnen worden. Al beseft ze dat ook de middelen van de Vlaamse regering beperkt zijn.

Voor zonnepanelen stelt er zich niet zozeer een probleem, die investering heb je in 12 jaar terugverdiend zonder de fiscale aftrek, zegt Van den Bossche. "Maar er zijn andere maatregelen, zoals dubbele beglazing, die wel belangrijk zijn omdat ze de isolatie verhogen,en dat zou gestimuleerd moeten worden. Ik ga er alles aan doen om bijvoorbeeld voor die ramen op de een of andere manier geld te vinden, door prioriteiten anders te stellen. Momenteel zijn we druk bezig met op te lijsten met wat waaraan wordt uitgegeven, om te kijken waar ik eventueel iets kan versterken."

Van den Bossche zegt wel duidelijk dat als er iets uit de bus komt, het zeker niet van hetzelfde niveau zal zijn als de belastingaftrek van 40 procent. "Vlaanderen werkt vooral met premies voor energiebesparende investeringen. Die premies waren niet zo sterk, net omdat er op federaal niveau een fiscale aftrek van 40 procent was. Als die fiscale aftrek wegvalt, zou het wel eens kunnen zijn dat we die premies gaan herbekijken."

"In een besparingsoperatie van 11 miljard euro gaan er altijd maatregelen tussen zitten die niet prettig zijn. De federale overheid kan niet alles betalen. Ik betreur wel dat het echt drastisch is, van 40 naar 0 procent in enkele weken tijd."

Van den Bossche benadrukt intussen dat wie voor 28 november 2011iets heeft besteld -zelfs al is de levering voor 2012- de fiscale korting krijgt. Ook wie dit jaar nog bestelt en laat plaatsen, krijgt de volledige korting.