Duitser Hoyer wordt topman van Investeringsbank

De Duitse liberaal Werner Hoyer is door de ministers van Financiën van de EU verkozen tot nieuwe topman van de Europese Investeringsbank. Hij volgt begin januari de Belg Philippe Maystadt op.

De 60-jarige Werner Hoyer is econoom en werkt nu op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn. Eerder was hij voorman van de Duitse liberale partij FDP en zat hij ook een tijdje in het Duitse parlement. Hij was ook enkele jaren voorzitter van de Europese liberale partij ELDR.

De Duitse regering had de kandidatuur van Hoyer voorgelegd aan de 27 ministers van Financiën van de Europese Unie die samen de raad van bestuur van de Europese Investeringsbank (EIB) vormen. Die ministers hebben nu de kandidatuur van Hoyer goedgekeurd.

Begin januari zal Hoyer dus de Belg Philippe Maystadt (links) opvolgen als topman van de EIB. Maystadt, een gewezen Franstalig christendemocraat en ex-minister van Financiën, zat de EIB sinds 2000 voor. Hij leidde indertijd België de eurozone binnen.

Weinig bekend, maar wel belangrijk

De Europese Investeringsbank (EIB) werd in 1958 opgericht door de Verdragen van Rome en is een van de oudste instellingen van het verenigde Europa. De bank is eigendom van de lidstaten van de EU, nu zijn er dat 27.

De EIB haalt geld op op de kapitaalmarkten en geniet een AAA-rating. Met dat geld investeert de bank in allerlei projecten die passen in de doelstellingen van de EU. Het gaat dan om projecten die de sociaaleconomische cohesie binnen de EU bevorderen, in infrastructuur, in de kenniseconomie, kmo's, milieu en duurzame energie.