Franse ingenieurs dromen van groene Eiffeltoren

Franse ingenieurs dromen ervan om de Eiffeltoren in Parijs vanaf juni 2012 met 600.000 plantjes te bekleden en er op die manier als het ware de grootste boom ter wereld van te maken. Aan het project wordt al twee jaar in het geheim gewerkt, de Franse krant Le Figaro kon beslag leggen op de plannen ervan.

Van de meer dan 300 meter hoge Eiffeltoren gedurende enkele jaren de groene long van Parijs maken, dat is de droom van het Franse ingenieursbureau Ginger. Het bureau wil dat doen door in de komende vier jaar 600.000 plantjes aan de metalen constructie vast te hechten.

Volgens de Franse krant Le Figaro, die de hand kon leggen op de plannen, wordt er al twee jaar in het geheim aan het project gewerkt. Ginger, dat gespecialiseerd is in groene technologie, heeft een kopie "van enkele meters" van de Eiffeltoren gebouwd, die onder meer gebruikt wordt om het effect van het gewicht van al die plantjes op de structuur van de toren te onderzoeken. De beplanting van de Eiffeltoren met 600.000 plantjes zou namelijk een extra gewicht van 378 ton opleveren. De kopie van de Eiffeltoren zou ergens in een Parijse buitenwijk staan. Begin december zouden de laatste technische tests afgerond moeten zijn.

Als het project definitief goedgekeurd wordt, zouden de 600.000 plantjes tussen juni 2012 en januari 2013 aan de Eiffeltoren worden vastgemaakt. Concreet worden kleine zakjes met de plantjes vastgehecht aan een bedrading van hennep, dat op zijn beurt vastgemaakt wordt aan de metalen structuur van de toren.

De plantjes zouden dan gedurende drie jaar de kans krijgen om te groeien. Via een netwerk van rubberen buisjes zouden ze geïrrigeerd worden. In de eerste helft van 2016 -tussen februari en juli- zouden de plantjes weer weggehaald worden.

In de jaren dat de plantjes aan de Eiffeltoren hangen, zullen wetenschappers de groei ervan en de koolstofbalans van de Eiffeltoren bestuderen. De Eiffeltoren zou in zijn "groene periode" naar verluidt 84,2 ton CO2 moeten uitstoten en 87,8 ton CO2 absorberen.

En wat met de lichtjes?

Het hele project zou 72 miljoen euro kosten en zou volgens Le Figaro vooral gefinancierd worden door beursgenoteerde bedrijven. Tegelijkertijd zouden er rond de Eiffeltoren, tussen de Seine en de Militaire School, 600 bomen bij geplant worden.

Bewonderaars van de 's avonds en 's nachts verlichte Eiffeltoren hoeven overigens niet bevreesd te zijn. De lichtjes die bijna 10 jaar geleden werden aangebracht, zouden in het plantennetwerk verwerkt worden.

De Eiffeltoren is overigens niet het eerste Parijse monument of gebouw dat beplant wordt. Eerder werd een buitenmuur van het etnografische museum Musée du quai Branly - dat vlak bij de Eiffeltoren ligt - van 200 meter lang en 12 meter hoog, volledig van groen voorzien.