Geestelijke vader van "het molletje" is dood

De Tsjechische tekenaar Zdenek Miler, auteur van "het molletje", is overleden. Het onhandige maar schattige molletje veroverde de harten van generaties kinderen in talloze landen. Zijn geestelijke vader is 90 jaar geworden.

"Walt Disney heeft in zijn animatiefilms alle dieren gebruikt, behalve één. En dat heb ik gekozen", zei Miler vaak over de schepping van "Het molletje" of "Krtek" in het Tsjechisch.

Miler creëerde zijn figuurtje in 1956, nadat hij tijdens een wandeling over een molshoop was gestruikeld. Zo ontstond een jaar later de veertien minuten durende animatiefilm "Hoe het molletje zijn broek kreeg". Het molletje met het rode neusje, onhandig maar onzettend lief, veroverde niet alleen kinderharten, maar ook de jury van het Filmfestival van Venetië.

Er volgden een vijftigtal animatiefilms, die in veel landen op tv werden uitgezonden. De toenmalige BRT zond de reeks korte tekenfilms uit in de jaren 70. Er werden ook boeken gemaakt over "het molletje". Enkele jaren geleden werden de filmpjes van "het molletje" gecompileerd tot een bioscoopfilm. Die is komend weekend nog eens te zien in Bozar.