Hillary Clinton op bezoek in Myanmar

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is in Myanmar (Birma) aangekomen. Het gaat om het eerste bezoek van een hooggeplaatst politicus uit de VS sinds de militaire staatsgreep in 1962.

Clinton is aangekomen in de nieuwe hoofdtad Nay Pyi Daw in het centrum van het land. Ze zal er een ontmoeting hebben met president Thein Sein, een voormalige generaal die vorig jaar "verkozen" werd tot president.

Nadien zal Clinton in Yangon (het vroegere Rangoon) een ontmoeting hebben met oppositieleidster en Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi (links). 

Het is het eerste bezoek van een hooggeplaatst Amerikaanse politicus in functie sinds de militaire staatsgreep van 1962. Nadien was het land lange tijd geïsoleerd en waren de relaties met de VS gespannen tot soms zeer slecht, vooral tijdens het neerslaan van de Safraanrevolutie, het volksprotest van boeddhistische monniken enkele jaren geleden.

Zijn de hervormingen echt?

Voor jaar zijn er de eerste verkiezingen in 20 jaar gehouden. Die moesten leiden tot de overgang van een militaire dictatuur naar een burgerlijk regime. In de praktijk zijn veel hoge militairen zoals president Thein Sein uit het leger gestapt om zich daarna als burger te laten verkiezen.

De voorbije maanden is ook Aung San vrijgelaten en mag ze opnieuw deelnemen aan de politiek van het land. Er zijn ook honderden politieke gevangenen vrijgelaten.

Clinton wil met haar bezoek zelf komen kijken of die liberalisering nu echt is of enkele façade. De VS lijken die een kans te willen geven en ook de andere landen in Zuid-Oost-Azië zijn daartoe bereid. Tegelijk wil Washington ook de Chinese invloed -het enige land met wie Myanmar goede relaties heeft- tegengaan.