Olli Rehn verwelkomt Belgisch begrotingsakkoord

De ontmoeting tussen formateur Elio Di Rupo (PS) en Europees commissaris Olli Rehn is uitgesteld door agendaproblemen. Het is nog niet duidelijk wanneer Di Rupo de begroting zal toelichten bij Rehn. Ons land kreeg intussen wel al goede punten van Europa voor het akkoord over de begroting.

In Brussel was er gisteren de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone. Daar heeft ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR) al een eerste toelichting gegeven bij het akkoord over de begroting en de sociaal-economische hervormingen.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de eurozone, noemde het plan overtuigend. "Het herstel van Ierland bewijst dat het mogelijk is om door te saneren uit de crisis te geraken."

Olli Rehn, Europees commissaris voor Monetaire Zaken, reageert ook tevreden. "We verwelkomen het akkoord over de begroting waarmee België het tekort in 2012 terugdringt tot 2,8 procent", zei Rehn.

Maar Rehn houdt nog een slag om de arm. "We zullen alles nog grondig bestuderen en dan komt de definitieve beoordeling." Rehn zal Di Rupo ontmoeten. Di Rupo zal dan de begroting en de hervormingen toelichten. Ons land zal waarschijnlijk de boete van 700 miljoen euro ontlopen. De ontmoeting was eerst voor vandaag gepland, maar door agendaproblemen wordt het gesprek uitgesteld.

Di Rupo heeft vandaag in Brussel om 14.15 uur wel een ontmoeting met François Hollande, de presidentskandidaat bij de Franse PS. Na die ontmoeting gaan de formatiegesprekken voort.